От встъпителната реч на д-р Алън Туми на Националната конференция за маслото от чаено дърво през 1995 г. - "От фолклор до факти"

Смята се, че местните жители на Bundjalung в Източна Австралия са използвали чаени дървета като традиционна медицина в продължение на много години по различни начини, включително вдишване на масло от натрошени листа за лечение на кашлица и простуда, както и прилагане на листа върху рани и обриви. Чрез варене на инфузия от листата, се е приготвял чай за лечение на възпалено гърло или нанасяне върху кожата за леки рани, ожулвания и ухапвания от насекоми и ужилвания. Една от областите, където днес се отглеждат чайни дървета в изобилие, се нарича Bungawalbyn, което означава „лечебна земя“. Капитан Джеймс Кук нарича растението чаеното дърво, защото дълго време наблюдава хората от Bundjalung в Източна Австралия, които използват листата, за да приготвят лечебен чай.

Артър Пенфолд в сътрудничество с Ф. М. Морисън публикува първите доклади за антимикробната активност на чистото масло от чаено дърво в поредица от статии през 20-те и 30-те години. При оценката на антимикробната активност на M. alternifolia, маслото от чаено дърво е оценено като 11 - 13 пъти по-активно от фенола, като същевременно е по-меко и следователно по-безопасно за локално приложение. Малко след като лечебните свойства на маслото за първи път са докладвани от Penfold, се е родила индустрията за производство на масло от чаено дърво. Маслото се произвежда от естествени насаждения на M. alternifolia, като растителният материал се събира ръчно и се дестилира на място в подвижни дървесни печки.

Маслото от чаено дърво се превръща в лекарство за домакинството в много австралийски домове и бива съществена част от комплекта на всеки австралийски войник по време на Втората световна война. Производството намалява през 50-те и началото на 60-те години, когато търсенето на петрол спада поради развитието на антибиотиците и намаляващия имидж на природните продукти, тъй като бумът след Втората световна война започва да тече. Интересът към петрола бива възобновен в края на 60-те години на миналия век като част от нарастващия интерес към природните продукти.

Първите търговски плантации биват създадени през 1970-те и 1980-те години, което довежда до създаването на първите механични уреди за събиране на реколтата и предшественици на по-големите, статични дестилационни инсталации, които са еволюирали, за да произвеждат постоянно, висококачествено, 100% чисто Австралийско масло от чаено дърво.

  • Feb 15, 2019
  • Comments: 0
Comments: 0

No comments

Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*